Handige links

Op de website van het Duitse AV-TEST Institut staan de resultaten van onafhankelijke tests van security-software: https://www.av-test.org/en/. De resultaten van de meest recente test van antivirussoftware voor thuisgebruikers van Windows vindt u hier: https://www.av-test.org/en/antivirus/home-windows/. Zie ook deze blogpost.

Volgens ons de beste browser. Gebaseerd op Chrome, maar dan beter. Brave is veiliger en sneller en biedt veel meer privacy door de zogenaamde Brave Shields. Chrome-extensies kunnen zonder problemen worden gebruikt.

DeepL is onze favoriete vertaalmachine. De gratis versie kunt u hier proberen (maximaal 1.500 karakters): https://www.deepl.com/translator. Let goed op de privacybepalingen en wees voorzichtig met gevoelige data. Meer informatie over DeepL Pro (30 dagen gratis) kunt u hier vinden: https://www.deepl.com/why-deepl-pro.

De beroemde vertaalmachine van Google: https://translate.google.com/. De interface biedt de mogelijkheid om tekst, afbeeldingen, documenten en websites te vertalen in en uit een enorm aantal talen. De kwaliteit is vaak verbazingwekkend goed. De functionaliteit op deze pagina wordt kosteloos aangeboden. Wees voorzichtig met gevoelige informatie. Google heeft overigens ook professionele vertaaloplossingen waarvoor wel moet worden betaald.

ProZ.com is een online community van mensen die werkzaam zijn in de talensector. De zoekfunctionaliteit op deze site is handig voor het vinden van een vertaler in ‘exotische' taalcombinaties, vooral taalcombinaties waarvan Nederlands geen deel uitmaakt: https://www.proz.com/find#language.

Het register waarin alle in Nederland beëdigde tolken en vertalers staan geregistreerd. Het register is gedeeltelijk openbaar. In het openbare register kan iedereen zelf een beëdigde tolk of beëdigde vertaler zoeken: https://www.bureauwbtv.nl/tolk-vertaler-zoeken/. Op de website van het register wordt ook uitgelegd wat een beëdigde vertaling precies is: https://www.bureauwbtv.nl/zoeken/@14391/definitie-beedigde-vertaling/. Daarnaast kunt u er onder meer de oude en nieuwe gedragscode voor beëdigde vertalers vinden.

Synoniemen.net is de beste website met Nederlandse synoniemen. Opmerkelijk is dat het gaat om een eenmanswebsite. Meer hierover in deze blogpost.